Styrkeøvelser - "gulrot stretching"
Gulrot stretching bruker hestens naturlige bevegelser for å øke range of motion (ROM - bevegelighet) i hestens ledd og ryggrad, bygge kjernemuskulatur og øke fleksibiliteten. Ved å bruke en gulrot lokker man hesten gjennom ulike bevegelser inkludert runding/ løfting (fleksjon), senkning (ekstensjon) og sidebevegelser (lateral bending). I hver øvelse bruker hesten sine egne bevegelser for å gradvis strekke postural muskulaturen (musklene som er ansvarlig for en god holdning og en sterk kjerne). Hesten skal aldri tvinges inn i en stilling/ øvelse, men komme dit på egen hånd. Daglige øvelser vil kunne gi økt styrke i kjernemuskulaturen, økt fleksibilitet og bedre balanse innen 2-3 uker.
Øvelsene egner seg også godt til hester som har bokshvile på grunn av skade. Øvelser som trener hestens kjernemuskulatur bidrar til at hesten opprettholder god range of motion i kroppen og er mindre stiv og i bedre form når den kan settes i gang igjen etter skade.
Forberedelser og sikkerhet:
- Det er viktig å passe på at både hesten og den som utfører øvelsene er trygge hele tiden. Gjør øvelsene på et trygt og sklisikkert underlag.
- Gjør øvelsene inntil en vegg, feks i boksen, i begynnelsen.
- Hesten bør ikke ha dekken på da det kan sette seg fast eller hemme hestens bevegelsesfrihet. Hesten bør ha på grime.
- Bruk en egnet godbit med litt lengde på for å beskytte fingrene dine, gjerne en gulrot. Gulroten kan deles i biter for å redusere mengden gulrøtter som er nødvendig per økt.
- Personen som utfører øvelsene skal stå nærme hesten. Unngå å stå på steder der du kan bli sparket. Ha en fri rømningsvei bakover dersom det trengs.
- Det kan være lurt å bruke en assistent i begynnelsen for å stabilisere hesten, hindre at den går fremover og passe på at hesten har en god holdning i alle øvelsene. Å lære å balansere seg, utføre øvelsene kontrollert og holde en stretch kan være vanskelig for noen hester. Mange er så ivrige på å få tak i gulroten at de flytter seg mot den i stedet for å bli stående og strekke seg. En assistent kan hindre hesten i å bevege seg fremover.
- Øvelsene er mest effektive dersom de utføres etter at hesten har blitt ridd/ trent og er god og varm i kroppen.
Indikasjoner:
- Øke styrke og balanse
- Øke range of motion - bevegelighet
- Fremme mykhet og elastisitet i rygg og nakke
- Redusere risikoen for skade
- Rehabilitering av skader på muskel- og skjelettsystemet og noen neurologiske lidelser etter avtale med veterinær.
Kontraindikasjoner:
- Ataksi eller vanskeligheter med å balansere seg i hvile
- Smerte eller vanskelighet med å utføre en bestemt øvelse som ikke blir bedre over tid.
- Noen muskel- og skjelettskader samt neurologiske lidelser.
Snakk med din veterinær før du begynner med øvelsene dersom du er usikker på om det egner seg for din hest.
Hesten skal stå balansert og rett på et jevnt, sklisikkert underlag. Prøv å ha den oppstilt med frambeina ved siden av hverandre og bakbeina ved siden av hverandre. Gjenta hver øvelse 3 -5 ganger. Prøv å hold stretchen i 10 - 30 sekunder. Begynn forsiktig (5 sekunder) og øk tiden ettersom hesten blir flinkere. La hesten hvile noen sekunder mellom øvelsene og slappe av i muskulaturen.
Her er noen enkle øvelser du kan utføre daglig med hesten din:
1. Nese - bryst
- Stå ved siden av hestens skulder parallelt med hesten.
- Bruk en gulrot og oppmuntre hesten til å plassere nesen sin inntil brystet, eller høyere opp, inntil undersiden av halsen om det er mulig. Pass på at halsen er rett og ryggen runder seg.
- Prøv å holde posisjonen noen sekunder.
2. Nese - framkne/ kodeledd, framben
- Stå ved siden av hestens skulder parallelt med hesten.
- Bruk en gulrot og oppmuntre hesten til å få nesen sin ned mellom framknærne og eventuelt kodeleddene avhengig av hestens fleksibilitet. Når hesten blir bedre kjent med oppgaven kan den ta hodet lenger inn mellom frambeina. Pass på at halsen er rett og ryggen runder seg.
- Prøv å holde posisjonen noen sekunder.
3. Nese - gjordtleie - flanke
- Stå med ryggen inntil hestens skulder.
- Bruk gulroten til å oppmuntre hesten til å strekke seg rundt kroppen din mot gjordtleiet. Når hesten blir flinkere kan du be den strekke seg lenger bakover mot flanken.
- Prøv å holde posisjonen noen sekunder.
4. Nese - hase/ kodeledd, bakben
- Stå ved siden av hesten, parallelt med hesten.
- Bruk en gulrot og oppmuntre hesten til å få nesen sin bakover og nedover mot kodeleddet bak. Begynn med å stoppe øvelsen ved flanken, så hasen og øk til koden etter som hesten blir flinkere. Når hesten blir bedre kjent med oppgaven kan den gå enda lenger bak og ned.
- Prøv å holde posisjonen noen sekunder.
5. Nese - manke - kryss
- Stå ved siden av hesten.
- Gradvis før gulroten bakover mot hestens manke. Deretter fører du gulroten gradvis lenger bakover langs hestens rygg ettersom hesten blir bedre kjent med oppgaven. Etter en stund kan den komme helt bak til krysset på motsatt side.
- Pass på at hesten bøyer seg jevnt gjennom nakken med minimal rotasjon av hodet.
6. Haletrekk
- Stå ved siden av hestens bakpart og hold i hestens hale.
- Trekk hestens hale forsiktig til siden slik at hesten må bruke kjernemuskulaturen for å stabilisere seg.
- Prøv å holde posisjonen noen sekunder.
- Gjenta til andre siden.
7. Ryggrull
- Få noen til å plukke opp ett av hestens ben.
- Dytt hestens bryst forsiktig bakover slik at hesten må bruke sin kjernemuskulatur for å bli stående i balanse.
- Denne oppgaven kan gjentas med alle fire beina. Begynn med frambeina inntil hesten blir kjent med øvelsen.
8. Nese – tak
- Stå foran hesten med ansiktet mot hesten.
- Få hesten til å strekke halsen rett fremover og føre nesen så høyt opp den klarer, rett oppover mot taket.
- Prøv å holde posisjonen i noen sekunder.
9. Ryggløft (sternum løft)
- Stå ved hestens albue med ansiktet mot hesten. Pass på hestens bakben, noen vil sparke seg mot magen de første gangene denne øvelsen utføres.
- Trykk, kil eller klø hesten litt under brystbenet, mellom frambena, i midtlinjen omtrent der gjorden ligger. Hesten skal så trekke sammen magemusklene slik at den løfter manken og ryggen. Hvor mye trykk som er nødvendig vil variere fra hest til hest. Ikke gi opp dersom du ikke får det til med en gang.
- Du kan også dra fingrene litt lenger bakover langs midtlinjen slik at hesten løfter bakre deler av ryggen i tillegg. Stå slik at hesten ikke kan sparke deg.
- Hold posisjonen i noen sekunder.
- Gjenta øvelsen og øk antall repetisjoner etter hvert som hesten blir sterkere.
10. "Rumpeløft" (lumbosacral løft)
- Stå nær hestens flanke og se fremover.
- Begynn nær haleroten og plasser en hånd på hver side av ryggraden, ca 5-10 cm til side for haleroten. Trykk forsiktig med fingrene og beveg fingrene fremover og oppover mot krysset til hesten bøyer lumbosacralområdet ("korsryggen").
- Hvor mye trykk som er nødvendig vil variere fra hest til hest. Ikke gi opp dersom du ikke får det til med en gang. Pass på at hesten bøyer seg gradvis og ikke raskt/ voldsomt. Da må du bruke mindre trykk. Poenget med øvelsen er at hesten sakte og kontrollert løfter lumbosacralområdet.
11. Benstrekk
- Løft hestens framben og strekk det gradvis fremover og nedover mens du støtter hesten på baksiden av kodeleddet. Ikke dra benet oppover. Dersom hesten er komfortabel med dette kan du etter hvert holde i tåa og strekke hele benet rett fremover så langt hesten tillater. Ikke tving hesten fremover, la den strekke selv litt etter litt. Med noen hester er det lurt å begynne med å bare strekke benet fremover mens du støtter den bak på oversiden av framkneet. Deretter kan du holde bak koden etterhvert som hesten blir sterkere og tryggere på øvelsen.
- Løft hestens bakben. Før benet gradvis og forsiktig bakover mens du holder pipa i en loddrett posisjon. Ikke tving hesten, men la den strekke selv så langt den er komfortabel. Før så bakbenet forsiktig forover mot frambenet så langt hesten tillater.
- Diagonal bakbensstrekk. Stå på hestens høyre side. Løft det venstre bakbenet og før det forsiktig fremover og mot deg under hestens mage. Gjenta fra den andre siden.
Pass på at du gjør øvelsene like mye til begge sider. Hesten bør plasseres i et hjørne eller inntil en vegg inntil den lærer seg poenget med øvelsene og kan følge gulroten fritt. Pass på at hesten holder hodet og halsen rett og ikke har skjev panneakse når den utfører øvelsene. Hver øvelse kan gjentas 3- 5 ganger etter som hesten blir vant til det, og kan gjøres en til to ganger daglig. Prøv å hold øvelsen i 10- 30 sekunder. Begynn forsiktig.
Pass på at oppgavene gjøres på en kontrollert måte. Ikke gjør øvelsene dersom hester viser tegn til ubehag. Pass på deg selv slik at du er trygg når du utfører øvelsene. Stå trygt slik at hesten ikke kan sparke deg. Noen hester vil brått sette bena ned når de strekkes, så pass på ryggen din. Om du er usikker på om oppgavene kan gjøres på din hest, ta kontakt med din veterinær.
Du kan lese mer om noen av øvelsene og se flere illustrasjoner her:
http://www.rehabilitacjazwierzat24.pl/files/top-5-stretches-for-healthy-horses-30240.pdf