Denne sommeren har vært uvant varm for norske forhold, og det kan være noe spesielt for oss i det kalde nord å måtte tenke på hva man skal gjøre med hesten når det er for varmt! Ta spesielt hensyn til føll, eldre hester, syke hester og hester med mye pels. Her kommer noen nyttige råd for å ta vare på hestene i varmen.

 

Vann

Rikelig med vann - både drikkevann og vann til nedkjøling - er viktig for distansehester!

Rikelig med vann - både drikkevann og vann til nedkjøling - er viktig for distansehester!

Hesten skal alltid ha tilgang til rent, friskt vann, både ute og inne. Hestens vedlikeholdsbehov for væske er ca. 2 – 2,5 ml/ kg/ time, dette blir ca. 25 – 30 liter per dag for en hest på 500 kg. Dette er for en hest i hvile. All fysisk aktivitet, trening og ekstra svetting i varmen vil øke hestens væskebehov, og hester i hard trening kan drikke opp mot 100 liter i døgnet. Hester foretrekker rent, kjølig vann og drikker mer fra bøtter enn fra drikkekar. Heng gjerne opp en ekstra vannbøtte i boksen når det er varmt. Tilsett gjerne noe hesten synes er godt som for eksempel eplejuice, melasse, elektrolyttblanding og lignende til den ekstra bøtten for å oppmuntre hesten til å drikke mer. Det er likevel viktig at hesten har tilgang på rent vann ved siden av da noen hester ikke drikker vann tilsatt smak. Dersom hestene går ute i flokk må man passe på at også de hestene med lav rang får drukket nok vann. Dette kan løses ved å sørge for flere vannplasser med god avstand til hverandre. Rengjør bøtter og drikkekar daglig.

 

Utegang

Dersom hesten går ute store deler av dagen må du sørge for at den har skygge i form av trær eller et leskur. Ta den eventuelt inn i den varmeste perioden midt på dagen (12 – 16). Dersom det er veldig varmt ute om dagen kan man prøve å ha hestene inne om dagen og ute om natten. Dette passer best for hester som går flere sammen. Pass på at ingen hester blir stående alene og at gjerdene er tilfredsstillende vedlikeholdt.

 

Et team av hestepassere skynder seg å sørge for at distansehestene får nok vann og blir kjølt ned mellom etappene. 

Et team av hestepassere skynder seg å sørge for at distansehestene får nok vann og blir kjølt ned mellom etappene. 

Trening

Hestens hovedmekanisme for å kvitte seg med varme er evaporasjon, eller fordampning, av svette gjennom huden. Hesten har også en stor muskelmasse i forhold til hudoverflate, noe som gir et begrenset område for evaporasjon og varmetap. Hesten kvitter seg også med noe varme gjennom respirasjonssystemet. Når hesten trenes under varme forhold kan hesten svette 10 – 15 liter i timen (dette må erstattes)! Reduser treningsmengden når det er varmt. Ri kortere økter med lavere intensitet. Legg gjerne treningen til kveden, eller tidlig om morgenen når det er kjøligere. Pass på at hesten er i god nok form til treningen du krever av den slik at den ikke overanstrenges. Gi flere skrittepauser enn vanlig, gjerne i skyggen. Skritt hesten godt ned etter trening. Mange hester setter pris på å bli kjølt ned med kaldt vann etter ridning eller når de tas inn fra beitet.

Water stop

Water stop

 

Elektrolytter

Når hestene svetter mer øker også elektrolyttbehovet. Alle hester bør ha tilgang på saltslikkestein, og man kan tilsette ca. en teskje salt i maten deres daglig. I perioder med svært varmt vær, eller etter harde anstrengelser kan du med fordel gi en elektrolyttblanding. Det er mange kommersielle elektrolyttblandinger til hest på markedet. Bruk en med lavt innhold av glukose og dextrose. Husk at hesten må ha fri tilgang til vann når den får elektrolytter.  

 

 

Betfôr

Et annet triks for å få i hestene mer væske i varmen er å gi betfôr eller betfiber blandet ut i rikelig med vann. Betfôr inneholder lettfordøyelig fiber og er gunstig for hestens stortarmsfunksjon. Noen produkter inneholder også elektrolytter. Husk at betfôr alltid må blandes med vann og det må svelle en stund før du gir det! Les bruksanvisningen nøye. Husk at betfiber og betfôr er to forskjellige fôr. Les mer, og se hvilket som passer best for din hest her: http://www.felleskjopet.no/landbruk/Sider/Betfiber-og-betfor.aspx

 

Fluer og insekter

Fluer og insekter trives også godt i varmen, så pass på å beskytte hesten din med fluespray, og eventuelt fluemaske og fluedekken. For hester som er veldig plaget med insekter kan man ta de inn i de periodene der insektene er mest aktive.

 

Ventilasjon i stallen

Sørg for at det er god ventilasjon i stallen. Ekstra vifter kan være nyttig. Pass på at disse ikke utgjør en eventuell brannfare! Hold ledninger godt unna hestene.

 

Heteslag

De færreste hester vil rammes av heteslag av bare å stå ute på beite i varmen. Heteslag er vanligst forekommende hos hester i hard trening, som for eksempel distansehester, oftest hos hester som trenes for hardt i forhold til deres fysiske form. Hester som transporteres langt i varmt og fuktig vær er også mer utsatt. Ikke la hesten bli stående på hengeren unødvendig, da hengeren varmes opp svært raskt.

 

Symptomer på heteslag hos hest er slapphet, nedstemthet, høy, overfladisk respirasjonsfrekvens, forhøyet puls, vil ikke gå, persisterende høy rektaltemperatur, vil ikke spise og drikke. Uten behandling kan det utvikles til alvorlig heteslag med utmattelse, svært høy kroppstemperatur, blodtrykksfall, nyresvikt og kollaps. Dersom du tror hesten din er overopphetet ta den umiddelbart ut av solen og inn på en kjølig boks. Ta av alt utstyr og mål temperaturen. Begynn umiddelbart nedkjøling med kaldt vann. Spyl hesten, tørk av med en svetteskrape og spyl igjen. Fortsett å spyle og skrape av vannet til hesten er avkjølt. Det er viktig å skrape av vannet mellom hver ganger du spyler. Ikke la våte håndklær ligge på hesten, de vil virke isolerende og hindre varmetap.

 

Kilder